Diëtist, veel meer dan afvallen
Interview van Marieke in de Texelse Courant.
Veel mensen denken bij een diëtist alleen aan afvallen, maar dat is niet terecht. Ook bij revalidatie, ziekte en bijvoorbeeld medicijngebruik komt de diëtist vaak om de hoek kijken.
Want voeding is belangrijk om gezond te blijven, maar voeding is misschien nog wel belangrijker als je ziek wordt. Wanneer men van een arts hoort dat men ziek is, wordt er niet direct aan een diëtist gedacht. Toch kan een diëtist in een ziekteproces veel voor je betekenen. “Want hoe zorg je er voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Laten we beginnen bij revalidatie. Wanneer iemand bijvoorbeeld een ziekenhuisopname heeft gehad, is het logisch dat er afname is van de spiermassa. Als je dat weer wilt opbouwen is het belangrijk dat de voeding en met name de eiwitten wordt afgestemd op de therapie. De samenwerking tussen diëtist, de cliënt en andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut, is een meerwaarde voor een voorspoedige revalidatie’’, legt Marieke Wetsteen van Therapie Wolf uit.
Maar wat te denken van medicijngebruik bij bijvoorbeeld diabetes of de ziekte van Parkinson. Zeker voor diegene die over langere termijn aan medicijnen is gebonden, is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden. “Medicijnen hebben invloed op je lichaam. Maar hoe je lichaam reageert, is wel deels te sturen. Wanneer neem je je medicijnen en wanneer eet je dan? Een diëtist kan helpen om dit goed op elkaar af te stemmen.” Als diëtist ziet Marieke veel mensen op het spreekuur met maag- darmklachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en misselijkheid. “Kleine veranderingen in je voedingspatroon al zorgen voor afname van de klachten. Soms kan het nodig zijn om een specifiek dieet te volgen om de klachten te laten afnemen, denk bijvoorbeeld aan het FODMAP dieet. Dit is een ingewikkeld dieet en is het aan te raden het dieet te volgen onder begeleiding van een in maag-darmziekten gespecialiseerde diëtist.”
Het werk van diëtist blijkt veelzijdig. Daarom werken we met meerdere diëtisten in onze praktijk met ieder hun eigen specialisme zoals voeding en geriatrie, medicatie, diabetes en de juiste voeding bij maag- en darmklachten. Met kleine veranderingen in je voedingspatroon kunnen klachten al snel minder worden”, besluit Marieke.
Interview: Texelse Courant
Auteur: Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant|