ZWANGERSCHAPZWANGERSCHAP


Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens jouw zwangerschap is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert en je een aantal adviezen volgt. Wanneer de kinderwens ontstaat en de anticonceptie wordt gestopt, is het advies om al te starten met het slikken van foliumzuur. Het advies is om dit door te slikken tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap. Dit is een tablet dat 0,5 mg foliumzuur bevat. Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten en citrusfruit, echter gaat een groot deel hiervan tijdens het koken verloren. Het gebruik van extra foliumzuur verlaagt het risico op een kind met een openruggetje of open schedel (neuraal buis defect).

Voor zwangere vrouwen is ook de inname van vitamine A een aandachtspunt. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de groei. Per dag heeft een zwangere 800 microgram vitamine A nodig. Een te hoge inname van Vitamine A kan schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind hebben. Omdat lever en orgaanvlees grote hoeveelheden vitamine A kan bevatten, raadt de gezondheidsraad zwangere vrouwen af om lever te eten. Matig gebruik van leverproducten levert tijdens de zwangerschap geen problemen op. Hierbij is het wel van belang om geen multivitaminen te gebruiken die vitamine A bevatten.

Naast deze twee specifieke adviezen gelden ook de volgende algemene adviezen: drink geen alcohol, eet geen rauwe vlees en/of visproducten, eet geen kazen gemaakt van rauwe melk, eet geen schaal- en schelpdieren, was je groenten en fruit goed voor het eten.

Dit zijn de basisadviezen in een notendop, maar er zijn nog meer factoren waar je rekening mee moet houden. Hierin kunnen wij of jouw verloskundige adviezen geven.
Heb je als zwangere vragen over voeding, heb je angst om veel aan te komen in gewicht of ben je juist iets afgevallen? Ben je benieuwd of je de juiste keuzes maakt en wel volwaardig eet? Wij kunnen samen met jou de voeding doornemen en adviezen geven zodat je heel gecontroleerd jouw zwangerschap doorkomt. Wij hebben nauwe samenwerkingen met de verloskundigenpraktijk.

Ben je nog niet zwanger maar heb je wel een zwangerschapswens? Ook dan kan je bij ons terecht. Laat je vooraf goed adviseren over het belang van een gezonde levensstijl.


Diëtist & Leefstijl All rights reserved.