Coeliakie en het glutenvrij dieet

Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is een chronische aandoening. Als je dan gluten eet ontstaan er ontstekingsreacties in de darm doordat het afweersysteem antistoffen aanmaakt die lichaamseigen cellen (de darmwand) aanvallen. Hierdoor beschadigt het slijmvlies van de dunne darm en worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. In deze blog lees je meer over het glutenvrij dieet dat noodzakelijk is bij coeliakie.

Diagnose

Coeliakie uit zich op verschillende leeftijden en de symptomen variëren, denk aan diarree, buikpijn, gewichtsverlies of vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. De diagnose wordt gesteld door een combinatie van bloedonderzoek en de afname van een darmbiopt door een maag-darm specialist. Als je deze diagnose krijgt, is een glutenvrij dieet noodzakelijk om klachten te voorkomen.

Glutenvrij dieet

Let bij het kopen van glutenvrije producten op het glutenvrije logo. Het veilig glutenvrij keurmerk bestaat uit een doorgestreepte aar en is het internationaal erkende kwaliteitskeurmerk voor glutenvrije producten. Doordat het product voldoet aan strenge Europese richtlijnen heb je zekerheid dat het product veilig glutenvrij is.

Er kan gekozen worden voor producten die van nature glutenvrij zijn of de glutenvrije variant. Wist je dat alle verse groenten, fruit, zilvervliesrijst en aardappelen van nature glutenvrij zijn en je deze dus gewoon kan eten? Net als gierst, teff en glutenvrij haver (let op het keurmerk!).

Brood en pasta bevatten veel voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Zorg daarom voor een volwaardige vervanging van deze producten. Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan glutenvrij brood, crackers en pasta. Kijk hier voor eens in het glutenvrije schap bij jouw supermarkt.

Glutenvrije apps

Steeds vaker zijn er apps beschikbaar om je te helpen bij je gezondheid, zo ook bij coeliakie. Er zijn meerdere apps zoals de app van LePoole of glutenvrij scanner, waarmee door middel van een barcode scanner nagegaan kan worden of het product gluten bevat. De glutenvrij coeliakie app geeft informatie over ingrediënten die je wel of niet mag gebruiken binnen een glutenvrij gerecht. Ga je uit eten op vakantie? Check dan de Gluten free restaurant app.

Begeleiding bij coeliakie

Wanneer je  de diagnose coeliakie hebt gekregen of het vermoeden hebt dat je reageert op gluten of heb je vragen over de vlowaardigheid van je voeding, neem dan contact met ons op. Wij kunnen tevens helpen met het samenstellen van een glutenvrij dieet wat zo dicht mogelijk ligt bij je eetpatroon van voor de diagnose.

Bron Dieet dit, dieet dat.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Diëtist & Leefstijl All rights reserved.