Intermittent Fasting

Wat is intermittent fasting? De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor deze manier van afvallen. Waarom? En hoe pas je het toe?

 

Deeltijd vasten

Intermittent fasting betekent dat je periodes van eten en periodes van vasten met elkaar afwisselt. Je zou het dus ook deeltijd vasten kunnen noemen. Er bestaan heel veel verschillende vormen:.

  • 5/2 vasten: twee dagen niet eten en de andere vijf dagen eten zoals je gewend bent
  • 4/3 vasten: om de dag vasten gedurende de week
  • 16/8 vasten: zestien uur per dag niet eten (meestal niets meer na het avondeten tot de volgende dag lunchtijd)
  • 20/4 vasten: twintig uur per dag niet eten

Kortom, er zijn niet echt vaste spelregels voor. Als je dit wilt gaan doen, kies je wat voor jou haalbaar is.

Afvallen

Het idee achter intermittent fasting is dat je afvalt, zonder dat je elke dag een dieet volgt of je dagelijkse voedingsgewoonten aanpast. Dat doe je dus maar een deel van de tijd. Dan eet je ook meteen behoorlijk veel minder dan de andere dagen. Als je kiest voor de 5/2 methode dan eet je op die twee vastdagen slechts 25% van je gebruikelijke calorie inname. Je eet dus 75% minder dan normaal. Om die reden vallen mensen vaak in korte tijd veel af. Let er wel op dat je de overige vijf dagen dan niet een inhaalslag maakt. Je zou op die dagen je gebruikelijke patroon moeten vasthouden.

Wat is je voordeel behalve afvallen? Ook bloedsuikerwaarden verbeteren en het cholesterolgehalte daalt. Op lange termijn weten we echter niet wat de gevolgen zijn.

Hoe werkt het?

Ongeveer 12 uur na de laatste maaltijd is de suikervoorraad in het bloed op. Dan wordt er suiker uit de voorraad van de lever gehaald. En daarna is er de vetvoorraad die aangesproken wordt. Want ons lichaam is altijd zoek naar brandstof om ons in leven te houden. Die vetvoorraad bestaat uit triglyceriden; dit zijn vetmoleculen die dan uit elkaar worden getrokken tot suikers en vetzuren. Deze vetzuren worden omgezet in ‘ketonlichamen’, een soort noodbrandstof die het lichaam aanmaakt in tijden van schaarste. Je kunt dat ruiken in iemands adem als hij aan het afvallen is.

Honger!

Als je niet eet, krijg je honger. Je zou zeggen dat je omvalt van de honger als je deze tactiek toepast. Toch zijn er veel geluiden van mensen die deze manier van afvallen omarmd hebben die zeggen dat ze op momenten wel honger hebben, maar verder juist vaak helder, alert en gefocust zijn. Ze zijn niet trillerig, vallen niet flauw van de honger en zijn niet lusteloos. Omdat het deeltijd is, is het vol te houden. Heb je erg veel honger en leidt dat tot overeten of eetbuien in de periode dat je wel eet, doe het dan niet. Je gaat dan aan je doel voorbij.

Zelf doen?

Ben je benieuwd of intermittent fasting wat voor jou is? Je kunt proberen het vasten op te bouwen van 12 uur vasten, tot 14 uur vasten en dan pas 16 uur. Vasten is niet voor iedereen weggelegd. Als je je er niet goed bij voelt: doe het niet.

Als je het wel doet en als je langere tijd afwisselend vast, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je wel normaal eet. Met intermittent vasten verander je je eetgewoonten niet. De kans dat je op de dagen dat je vast te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt is groot. Als je samen met de diëtist kijkt wat je de overige dagen moet eten om niets tekort te komen, doe je het helemaal op een gezonde manier.

Als je zwanger bent, is vasten geen goed idee. En als je diabetes hebt, stem dan goed af met je diëtist en diabetesverpleegkundige over welke manier van vasten je gaat toepassen. Het 12-16 uur vasten kan prima in combinatie met bijvoorbeeld Metformine, maar gebruik je andere medicatie of insuline, dan zijn er mogelijk aanpassingen nodig om te voorkomen dat je hypo’s krijgt.

Bron: Dieet dit, dieet dat.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Diëtist & Leefstijl All rights reserved.