BLOG BERICHTEN

Theeworkshop-suppen-en-rondleiding-Hemmes-Bessen-1200x600.png

We blikken terug op een fantastische zomer met leuke, gezellige en uitdagende workshops.

Zo zijn we op bezoek geweest bij blauwe bessen Kwekerij, Hemmes Bessen in Breezand. Hier kregen we een rondleiding verzorgd door Siem. We zaten al aan het einde van het bessen-seizoen, maar gelukkig hebben we op de valreep kunnen genieten van de verse bessen die net van de struiken kwamen. Een erg leuke en interessante rondleiding waarbij we als bedankje allemaal nog een heerlijk glaasje verse bessensap mochten proeven en een beker blauwe bessen mee naar huis kregen.

Wist je ook dat Hemmes Bessen een kraampje langs de weg heeft staan waar je de heerlijke blauwe bessen kunt kopen? Je kunt dus altijd even langs rijden voor de meest verse bessen in het seizoen.

Verder hebben op zowel Texel als in ’t Zand super interessante theeworkshops georganiseerd. Op Texel waren we op bezoek bij Conradine van NatuurGoed in haar prachtige tuin. Na een korte uitleg over het maken van verse thee met planten en kruiden, natuurlijk onder het genot van een kopje thee, kreeg iedereen een mandje mee om te gaan plukken in de tuin. Heerlijk ontspannen in een rustige omgeving waarbij iedereen tot rust kwam. De oogst werd gedroogd en iedereen mocht nog zijn eigen thee samenstellen om mee te nemen naar huis. Blij op de Boerderij in ’t Zand organiseerde ook een heerlijke thee workshop vol passie werd er veel verteld over verschillende kruiden en planten en stelde we onze eigen thee samen.

Ook hebben we weer genoten op het water tijdens het Suppen deze zomer. Op Texel en op het Amstelmeer stonden we deze keer voor een extra uitdaging vanwege harde wind en golven, maar iedereen heeft kunnen staan op de SUP! Ook hebben we deze Lagune van Camperduin op de SUP gestaan. Een fantastische locatie met prachtig mooi weer. Iedereen had weer genoten van deze uitdagende workshops.

Al deze workshops staan zeker weer op de planning voor volgend jaar! Ga jij dan mee?


zon-en-zee.png

Hoera!

We hebben een nieuwe website voor het leefstijlprogramma.

Wil je jezelf graag fitter voelen? Wil je  blijvend kilo’s kwijtraken? Heb je al vaak voor de keuze gestaan om het morgen echt anders te gaan doen maar blijf je terugvallen in het oude patroon? Dan is ons gratis leefstijlprogramma iets voor jou!

Het gratis leefstijlprogramma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Dit doe je niet alleen, dit doen we samen!

Met persoonlijk voeding- en leefstijladvies helpen onze leefstijlcoaches jou in 2 jaar tijd stap voor stap op weg. Je krijgt één op één coaching en daarnaast bieden we leerzame en vooral gezellige leefstijlworkshops aan. Met thema’s over gezond eten, bewegen, ontspanning en slaap.

Wat wordt jouw doel? Afvallen? Minder medicijnen bij diabetes. Blij zijn met jezelf, je energieker en fitter worden, of weer actief kunnen spelen met je (klein)kinderen.

Kijk snel op http://www.leefstijl-programma.nl voor meer informatie over het leefstijlprogramma en doe gezellig mee.Op maandag 3 december 2022 hebben we de deuren geopend  van ‘Leefstijlcentrum Schagen’. In ons leefstijlcentrum ben je van harte welkom voor begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap. Onze enthousiaste diëtisten en leefstijlcoaches staan hier voor je klaar. We bieden naast de individuele begeleiding veel verschillende groepsworkshops aan denk aan workshops etiketten lezen, motivatie, omgaan met verleidingen en slaap. Het leefstijlcentrum beschikt over een mooie keuken waar we gezellig met elkaar aan de slag gaan tijdens de kookworkshops.


Poster-Leefstijl-1200x1697.jpg

Doe je mee met ons gratis ‘Leefstijl’ programma?
Wil jij een gezonde levensstijl? Wil je jezelf fitter voelen en afvallen? Maar is de drempel hoog en weet je niet goed waar je moet beginnen? Onze diëtisten en leefstijlcoaches van Diëtist & Leefstijl Slim Fit staan voor je klaar
!
We bieden een uniek programma vol met leuke, leerzame en gezellige leefstijlworkshops over voeding, beweging, slaap , minder stress en ontspanning. Naast de leefstijlworkshops krijg je gedurende het gehele programma professionele 1 op 1 begeleiding. Samen gaan we de uitdaging aan, op naar een gezonde leefstijl die precies bij jou past!
* Het programma wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico.
Enthousiast? Vul ons contactformulier in of bel ons op 085-0609090.

Suppen-de-gecombineerde-leefstijlinterventie-1200x1200.jpg

SUPPEN
Afgelopen donderdag gingen we suppen met de deelnemers van het ‘Leefstijl’ programma op Texel. We kijken terug op een super gezellige middag. En wat stoer gewoon in zee! Het staan op een sup was nog een flinke uitdaging maar met veel doorzettingsvermogen bleven we het gewoon proberen en het lukte, trots!  Gelukkig konden we ook heerlijk lachen met elkaar om alle plonzen in het water. Daarna relaxt nog wat rek- en strek oefeningen gedaan op de SUP en toen was het tijd voor een warme douche.
De foto’s zijn gemaakt door de GLI deelnemers die ons kwamen aanmoedigen vanaf de kant! Bedankt voor jullie SUPport. Het was een hele gezellige middag!

Linda-en-Sabrina-dietist-en-leefstijl-contact.jpg

We kunnen niet meer zonder deze 2 toppers. Als je naar de praktijk belt of mailt is de kans groot dat je Linda of Sabrina treft. Zij zorgen ervoor dat de praktijk reilt en zeilt, dat we goed bereikbaar zijn, zij plannen afspraken in en kunnen je alles vertellen over onze diëtisten en leefstijlcoaches en het ‘Leefstijl’ programma.
Omdat de covid-19 maatregelen het nu toelaten om Linda en Sabrina een rondleiding te geven op onze locaties op Texel, kwamen zij vandaag een dagje naar het eiland toe.  Al een jaar hopen ze op een zonnige werkdag op Texel maar die houden ze nog tegoed want dat liep in het water. We waaiden ouderwets weg op het strand en hebben moeten rennen door de buien.
Maar het mocht de pret niet drukken het was evengoed een geslaagde dag!

Poster-Leefstijl-1200x1697.jpg

Ben jij klaar voor een gezondere levensstijl? Wil je jezelf fitter voelen? Wil je graag blijvend kilo’s kwijt raken op een gezonde en verantwoorde manier? Of is het tijd om meer te gaan bewegen? Heb je al vaak voor de keuze gestaan om het morgen echt anders te gaan doen maar blijf je terugvallen in het oude patroon? Wij helpen jou om jouw doelen te bereiken op een manier die bij jou past.

Het ‘Leefstijl’ programma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Dit doe je niet alleen, dit doen we samen!

Wat houdt het programma in?

Gedurende het programma wordt je 2 jaar lang individueel begeleid en daarnaast vinden er leuke, gezellige en leerzame groepsworkshops plaats met thema’s die aansluiten op jouw persoonlijke doelen. Tijdens de leefstijlinterventies, ook wel GLI genoemd,  ligt de focus op voeding, beweging, gewichtsverlies, ontspanning en slaap. Het doel is een gezondere levensstijl creëren waar je, je fitter en energieker door gaat voelen.

Klik hier  voor meer informatie of om je direct aan te melden.


Leefstijl-en-corona.png

Ruim 70 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties hebben op 11 november een urgente brief gestuurd naar minister Hugo de Jonge, minister Tamara van Ark en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deze gezondheidszorgprofessionals hebben in de brief de argumenten voor een gezonde leefstijl op een rijtje gezet en verzoeken om in een publiekscampagne mensen te informeren over de noodzaak van een gezonde leefstijl. Afgelopen maanden is immers duidelijk geworden dat er bij veel mensen die vanwege een corona-infectie opgenomen moesten worden in een ziekenhuis er sprake was van overgewicht. Wij zijn daarom extra trots op ons ‘Leefstijl‘ programma!

Door gezonder te eten, meer te bewegen, goed te slapen en voldoende te ontspannen kunnen veel mensen met obesitas al binnen enkele weken hun immuunsysteem versterken. Dat zou kunnen leiden tot een minder ernstig beloop van COVID-19. Ook bij mensen zonder overgewicht heeft een gezonde leefstijl tal van positieve effecten op het immuunsysteem en lijkt het hiermee een goed wapen in de strijd tegen het coronavirus.

We vinden dat alle Nederlanders dit moeten weten! Een kleine verandering kan al zorgen voor een verschil!

Lees hieronder de brief die is verstuurd:

Rotterdam, 11 november 2020

Betreft: urgent verzoek tot leefstijlcampagne tijdens COVID-19 pandemie

Hooggeachte heer De Jonge, mevrouw Van Ark en heer Blokhuis,

Tijdens deze COVID-19 pandemie zien wij dat verreweg de meerderheid van de mensen die met COVID-19 opgenomen wordt op de afdelingen van de ziekenhuizen en de IC last heeft van overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht leidt via diverse wegen tot een ernstiger beloop van COVID-19, onder meer via bijkomende aandoeningen (meer diabetes, hart- en longziekten, en vaker trombose), maar met name door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem waardoor zeer waarschijnlijk het SARS-CoV-2 virus extra kans krijgt zich te vermenigvuldigen en een ernstig ziektebeeld met forse mate van ontsteking en vaak ook trombose te veroorzaken1. Een verstoord immuunsysteem, zoals mensen met obesitas in het algemeen hebben, is echter op korte
termijn te beïnvloeden. Bij mensen met obesitas die slechts een paar procent in gewicht (vetmassa) kwijtraken door een leefstijlinterventie gaat het immuunsysteem op meerdere fronten al beter werken.

Ook een gezonde leefstijl in het algemeen (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) zal het immuunsysteem versterken. Dit is reeds bekend door tal van wetenschappelijke onderzoeken en geldt óók voor mensen met een normaal gewicht.

Om de epidemie in Nederland te bestrijden moet het volgende gebeuren:
1. Besmettingen zoveel mogelijk voorkomen. Dit is waar de huidige Corona maatregelen op gericht zijn en die zijn uiteraard zeer belangrijk.
2. Mensen adviseren zichzelf beter te wapenen door het immuunsysteem te versterken om – als ze ondanks de maatregelen toch besmet raken- de kans op een ernstig beloop van COVID-19 te verkleinen. Een gezonde leefstijl kan hier belangrijk aan bijdragen, zowel bij mensen met als zonder overgewicht.

Voordelen als mensen per direct een gezondere leefstijl aanhouden:
* Binnen enkele weken is reeds versterking van het immuunsysteem mogelijk. Dit zou kunnen leiden tot een minder ernstig beloop van COVID-19. Indien meer mensen een milder beloop van COVID-19 hebben zal de druk op de ziekenhuizen kunnen afnemen.
* Ook kan de belasting voor de non-COVID zorg van de ziekenhuizen afnemen. Een gezonde leefstijl helpt immers bij het verminderen van tal van andere leefstijl-gerelateerde aandoeningen, die zowel de acute zorg (denk aan mensen met ontregelde diabetes of een hartinfarct, die zich op de reeds overbelaste spoedeisende hulp van de ziekenhuizen presenteren), als de chronische zorg belasten.
* Een gezonde leefstijl bevordert niet alleen de lichamelijke conditie, maar heeft ook bewezen positieve effecten op het mentale welzijn. Een belangrijk aspect tijdens deze pandemie.
* Een gevoel van zelfredzaamheid, waarbij iemand zelf regie over het leven kan terugnemen door geïnformeerd te worden dat gezond leven enige bescherming kan bieden.
* Er zijn aanwijzingen dat mensen met obesitas meer van het SARS-CoV-2 virus bij zich dragen, omdat dit virus zich ook kan nestelen in vetmassa, en hierbij mogelijk ook besmettelijker zijn. Bij mensen met obesitas zal een gezonde leefstijl kunnen bijdragen aan een afname van de vetmassa en daarmee mogelijk een milder ziektebeloop.
* Mocht de epidemie in Nederland langer aanhouden, dan is het mogelijk om in een aantal maanden tijd veel mensen met obesitas op een gezonder gewicht te brengen. Een effectieve manier is bijvoorbeeld de inmiddels via het basispakket vergoede programma’s voor gecombineerde leefstijlinterventies, waarin gecoacht wordt op een blijvende gedragsverandering qua leefstijl. Het bereiken van een gezonder gewicht maakt deze risicogroep minder kwetsbaar voor een ernstig beloop van COVID-19.
* In het algemeen doen veel vaccins het minder goed bij mensen met obesitas, doordat de elementen van het immuunsysteem die hiervoor belangrijk zijn ook verstoord zijn. Bij de griepprik is dit bijvoorbeeld reeds bekend. De kans is aanzienlijk dat dit ook bij een toekomstig SARS-CoV-2 vaccin het geval zal zijn. Een gezondere leefstijl nu alvast aanmeten zou mogelijk bij mensen met obesitas bij kunnen dragen aan een betere respons op de vaccins, die nu nog
in ontwikkeling zijn en naar verwachting pas op zijn vroegst over een paar maanden beschikbaar zijn.

Nadelen als er niet gecommuniceerd wordt dat een gezonde leefstijl belangrijk is:
* Uit studiestijdens de eerste coronagolf is gebleken dat een (partiële) lockdown bij vele mensen leidt tot stijging van ongezond eten, inactiviteit, stress en gebruik van alcohol en tabak. Ernstig genoeg blijkt de stijging in ongezonde voeding meer voor te komen bij mensen die al overgewicht of obesitas hebben. Wat betreft beweging is aangetoond dat zelfs een periode van twee weken van inactiviteit al kan leiden tot een verminderde afweer. Door de pandemie wordt dus de kwetsbaarheid voor een ernstig beloop van COVID-19 nog verder verhoogd.
* De gezondheidsverschillen tussen lager en hoger opgeleiden kunnen groter worden, omdat hoger opgeleiden vaker zelf kennis hebben genomen van het feit dat een gezonde leefstijl het immuunsysteem kan versterken. Belangrijk is dat de hele bevolking hierover geïnformeerd wordt.
Wij denken daarom dat er, naast de huidige coronamaatregelen, noodzaak is tot actie en vooral communicatie op het gebied van de hierboven genoemde leefstijlfactoren. Mensen hebben het recht te weten dat ze zelf meer kunnen doen dan de huidige, relevante Coronamaatregelen zoals handen wassen, 1,5m afstand houden etc. Nu de tweede golf in alle hevigheid bezig is, en het wellicht nog maanden of langer duurt voordat we het virus geheel onder controle hebben, vinden wij het onverantwoord om deze boodschap niet te communiceren. Zeker gezien het feit dat in Nederland ruim de helft van de volwassenen overgewicht
heeft en 15% zelfs obesitas, van wie dus nu een aanzienlijk deel slachtoffer wordt van een ernstiger beloop van COVID-19. Van belang is dat er duidelijk wordt gecommuniceerd hoe mensen in tijden van deze pandemie op een corona-proof wijze hun leefstijl kunnen verbeteren, zonder de reeds
gecommuniceerde corona-maatregelen teniet te doen. Zo kan er bijvoorbeeld wat betreft beweging heel goed alleen buiten gewandeld en gesport worden als de sportscholen dicht zijn.

Wij adviseren met klem om de landelijke “Zorg je goed voor jezelf?”-campagne die reeds is opgezet, met o.m. posters en een tv-commercial, alsnog te lanceren. Hiermee kan de gezondheid en weerstand van een ieder al tijdens de huidige periode van (partiële) lockdown worden verbeterd, hetgeen zal bijdragen aan vermindering van ziekenhuisopnamen met alle acute, maar zeker ook langdurende gevolgen van dien. Ook dragen wij er graag aan bij om de reeds met relevante experts zorgvuldig afgestemde, toegankelijke leefstijladviezen nog beter vindbaar te maken en uit te dragen. Wij hopen hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de missie van uw ministerie: Nederland gezond en wel.Leefstijl makkelijker gezamenlijk te veranderen

“Het veranderen van je leefstijl is soms moeilijker dan het lijkt. In het Leefstijl-programma, ook wel de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) genoemd, ga je samen een twee-jarig traject aan met groepsbijeenkomsten en daarnaast persoonlijk begeleiding op basis van je eigen doelen.”

Volgens Tamara is het aangaan van een langdurig traject een bewuste keuze, omdat ze in de afgelopen jaren tijdens het spreekuur als diëtist heeft gemerkt dat mensen behoefte hebben aan verbinding met elkaar om elkaar te blijven motiveren op langere termijn en van elkaar te leren. Veel mensen die willen afvallen, gaan van het ene naar het andere dieet en gaan voor snel resultaat. Als het gewicht eenmaal bereikt is, versloft de boel vaak. “Het gaat er om dat je je levensstijl structureel verandert. Dat begint bij bewustzijn. Waarom is genoeg slaap belangrijk en waarom hebben mensen na het eten zin in koffie of iets zoets? Er is niets mis met gematigd suiker, zolang je je er wel bewust van bent. Dit geldt ook voor bewegen. Je hebt mensen die twee keer per week intensief sporten en dan denken dat het wel genoeg is en daarom de rest van de week niets doen. Maar als je iedere dag een halfuur wandelt, verbrand je meer dan twee keer per week een uur sporten. Je moet mensen meenemen in het proces. Ik heb regelmatig cliënten die diverse zaken uit verschillende diëten combineren. Zaken die losstaand uitstekend werken, maar samen juist een tegengesteld effect hebben.”
Diëtist & Leefstijl All rights reserved.